בבדיקה שיגרתית יבדוק הרופא את איברי המין ובפרט את צוואר הרחם, יבצע אולטרסאונד לרחם, לשחלות ולאגן על מנת לשלול ממצאים חריגים העלולים להופיע.

מעקב שגרתי תורם לבריאות האישה ומשפר את תחושתה הכללית, זאת בנוסף ליתרונו הברור במניעת מחלות.

מומלץ להיבדק לכל הפחות פעם בשנה באופן שגרתי ע”י רופא נשים.

מניעת סרטן צוואר הרחם

סרטן צוואר הרחם היא מחלה ממארת. גורם הסיכון האחראי לרובם המוחלט של המקרים הם זנים שונים של וירוס הפפילומה האנושי (HPV). וירוסים אלה גורמים לשינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם, כאשר ללא טיפול – יובילו למחלה ממארת. 

בדיקת סקר לסרטן צוואר הרחם היא בדיקת PAP – בדיקה הנעשית כבדיקת סקר שגרתית. הבדיקה הביאה להפחתה משמעותית בתחלואת סרטן צוואר הרחם, זאת הודות לזיהוי מוקדם וטיפול בנגעים הטרום ממאירים ומניעת הסרטן. מחקרים הראו כי שימוש בבדיקת סקר פשוטה זו הביאה לירידה של 70-90% ממחלות סרטן פולשניות של צוואר הרחם באוכלוסייה שבה נבדקו 70% מהנשים.  מומלץ לבצע את הבדיקה פעם ב-3 שנים החל מגיל 25 או מתחילת קיום יחסי מין.

במידה ובדיקה זו אינה תקינה, מומלץ לבצע- HPV TYPING לזיהוי זנים שונים של וירוס הפפילומה. בדיקה זו מבוצעת במרכזים רפואיים מתקדמים, והיא רגישה ביותר לזיהוי זני וירוס היכולים לגרום לשינויים טרום ממאירים שעלולים להתפתח לסרטן.
בדיקה זו מסייעת גם בקבלת החלטות טיפוליות, שכן לעתים בדיקת ה- PAP אינה חד משמעית או שנדרשות בדיקות נוספות טרום קבלת ההחלטה על הטיפול.

בשנים האחרונות הוכנס לשימוש חיסון נגד וירוס HPV, המופק באמצעים של הנדסה גנטית, כך שאין בו סיכון להעברת הווירוס. החיסון ניתן לילדות מגיל 9 על פי קריטריונים רפואיים, והוא נמצא יעיל ביותר במניעת הופעת נגעים טרום ממאירים. התוצאה: השילוב המבורך בין החיסון לבין שתי בדיקות הסקר הפשוטות והיעילות – הביאו לירידה בשיעורי המחלה.

מניעת סרטן שחלות

סרטן השחלות נמצא בשנים האחרונות במגמת ירידה, בעיקר הודות לשימוש נרחב בגלולות למניעת היריון.
יחד עם זאת, המחלה מתגלית לרוב בשלב מתקדם, בשל תופעה של מיימת (נוזלים בחלל הבטן) שהיא ביטוי לשלב מתקדם של המחלה.  

לצערנו, אין עדיין בדיקה אחת המומלצת לכלל הנשים שהוכיחה את יעילותה במניעת תמותה מסרטן השחלות. משום כך, האמצעי היעיל ביותר הוא בדיקה קפדנית אחת לחצי שנה, הכוללת בדיקה גינקולוגית ואולטרהסאונד לבדיקת אברי הרבייה וחלל הבטן.
לאיתור המוקדם יש חשיבות מכרעת במיוחד אצל נשים הנמצאות בקבוצת הסיכון ללקות בסרטן השחלה – נשים עם רקע משפחתי של סרטן השחלות או של סרטן השד, או נשים מקבוצות אתניות בעלות סיכון מוגבר.

מניעת סרטן הרחם

בגדול, ניתן לומר כי שיעור הממאירויות של הרחם נמצא במגמת התייצבות.
סרטן הרחם בא לידי ביטוי לרוב בהופעת דימומים לא צפויים בגיל המעבר. האבחון נעשה באמצעים פשוטים, לרוב בשלבים המוקדמים של המחלה, מה שמאפשר להגיע לשיעורי ריפוי גבוהים. 

גם גורמי הסיכון למחלה, ובהם: השמנת יתר, יתר לחץ דם וסוכרת, ניתנים לאיזון ולטיפול, ועל ידי כך להפחית את הסיכון ללקות במחלה או את שיעורי התחלואה.

התאמת אמצעי מניעה שהעקריים בהם הם גלולות או התקן תוך רחמי.

קיימים שני סוגי התקנים:

  •  התקן רגיל לא הורמונלי שהיתרונות שבו הוא העדר הורמונים והתופעות העלולות להתרחש עקב הפרשת ההורמונים. החיסרון של התקן זה בכך שהוא יגביר את כמות הדימום במחזור ואת הכאבים במחזור אם יש, כך שהוא לא מתאים לנשים עם מחזור קשהץ
  •  התקן הורמונלי המפריש הורמון שנקרא פרוגסטרון בהפרשה איטית ומדורגת. היתרון הגדול בהתקן זה הוא הפחתה בכמות הדימום הויסתי בצורה משמעותית ולחלק מהנשים אף יעלים את המחזור (אין בזה דבר שאינו בריאותי). מצד שני לחלק מהנשים (כ 10%) יש תופעות של נפיחות, דימומים חוזרים, הפרשות ובחלק תהיה עליה במשקל.

החדרת ההתקן נעשית במרפאה ללא צורך בהרדמה, בד”כ ניתן כדור כחצי שעה לפני הפעולה המאפשר החדרה קלה כמעט ללא כאב של ההתקן.